1. Berättande texter och sakprosa

Klicka för att lyssna på artikeln

Med ord och begrepp kan du förflytta dig till andra platser, både verkliga och påhittade. Du kan lära dig hur du byter en glödlampa eller vad Sveriges första kung hette. Bara genom att läsa ord i en bok, tidning eller hemsida får du tillgång till någon annans tankar, upplevelser och känslor - utan att ens lämna hemmet! 

Innehållsartiklar

Överblick

2 Artiklar

Sammanfattningen ger en överblick över arbetsområdet. Det är en bra startpunkt innan du börjar arbeta med de specifika innehållsdelarna. Syftet är en presentation av det du ska lära dig inom arbetsområdet, med utgångspunkt i ämnet och ämnets kursplaner.

Centralt innehåll

21 Övningar 8 Artiklar

Innehållet följer en struktur och svarar mot kursplanens centrala innehåll. Här återkommer begrepp i olika kontext, i sammanhang. Fler innehållsartiklar och begrepp kan hänga ihop med varandra.

Fördjupning

1 Artiklar

En del av innehållet kan sträcka sig bortom ämneskursplanen, då hittar du det här. Fördjupningen rekommenderas för dig som vill ha mer, se fler samband och få fler exempel. Här hittar du innehåll och förslag till fördjupningar från hela webben.


Begrepp

49 Övningar 17 Begrepp

Här hittar du områdets centrala begrepp vilka är helt avgörande för att förstå ett visst innehåll. Det räcker inte att du kan "översätta" ett begrepp utan du måste kunna visa att du kan sätta in begreppen i ett sammanhang. Se begreppen som nycklar för att öppna dörrar till en djupare förståelse.


Övningar

9 Övningar

Övningarna utgår från kunskapskraven i respektive ämne. Från lektionsanpassade till tematiska, ämnesövergripande, övningar som du kan arbeta med under längre perioder. Här finns även kompletta underlag till Sokratiska samtal, som du kan arbeta med själv, i grupp eller helklass för att utveckla förmågor.