Växthuseffekten
När du hör talas om växthuseffekten så tänker du kanske på global uppvärmning med smälta polarisar och andra naturkatastrofer. Men det är faktiskt inte samma sak. Växthuseffekten är ett måste för allt liv på vår gröna planet.
Gaserna funkar som ett glastak
Växthuseffekten är faktiskt en förutsättning för att vi ska kunna leva på jorden. Om all solvärme bara försvann rakt ut i rymden efter att den studsat ner på jorden skulle det bli äckligt kallt. Så kallt att vi antagligen inte skulle kunna leva. Atmosfären sparar en del av värmen så att det blir ett skönt klimat för allt som lever på jorden.
Människor stör balansen med utsläpp
Naturen har löst balansen mellan olika gaser väldigt smart. Vi djur som andas syre producerar koldioxid som blir syre igen i växternas fotosyntes. Men när människor använder fossila bränslen som vi grävt upp ur marken störs balansen. Kol som jorden begravt och glömt blir koldioxid i atmosfären. Helt plötsligt finns det alltså mer koldioxid än vad naturen kan ta hand om. "Växthusets" glastak blir tjockare och mer värme stannar på planeten. Tempen tickar uppåt.
Lite varmare skulle väl inte skada?
En slaskig vinterdag händer det att du tänker att det skulle vara skönt om det blev lite klimatförändring. Det skulle tyvärr inte göra att vädret blev mer behagligt för oss människor. Om det blev bara någon grad varmare skulle till exempel stora samlingar av is smälta. Havsnivån skulle stiga så mycket att kustnära städer och hela länder skulle försvinna. Miljoner djur och människor skulle bli hemlösa.