Nationellt prov i svenska 2013
Delprov B - Läsa

Byt typsnitt

Delprov B handlar om läsning​. Det gäller att visa att du kan tolka texter och anpassa dina lässtrategier efter uppgifterna. Här ska du också kunna sammanfatta olika typer av texter för att kunna hitta motiv, budskap och syfte. Här får du också visa att du kan läsa olika typer av texter och själv tänka kring dessa. Det gäller här att kunna sortera information och att kunna sätta sig in i texter på en begränsad tid. Provtiden är 200 minuter, uppdelat på 60 + 140 minuter där du under den första timmen får förbereda dig genom att läsa ditt underlag.

OBS! Det här är ett utdrag av några frågor från provet som användes 2013.
Det är inte säkert att provet kommer vara uppbyggt precis så här i framtiden.

Så här såg uppgiften ut 2013

Det här provet och dess innehåll (texter, bilder, beskrivningar och frågor) © Skolverket, Prov - och bedömningsenheten. Källa: Skolverket.se.

”Jag ville sticka ut, våga synas”

Robin. Foto: Beatrice Lundborg/Scanpix.

Frisören Robin Järpemark blev mobbad för sin personliga stil under uppväxten i Säffle. I storstaden höjer ingen på ögonbrynen åt hans smink och tatueringar. Att välja att se speciell ut betyder inte att man vill bli hånad, säger Robin.

Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra.

– Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna. Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm.

Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. Att skönhet ”kommer inifrån” är en sliten klyscha men det ligger något i den, tycker han – det handlar om att tycka om sig själv, inte om att jämföra med andra.

– Ingen är vackrare än du. Det tycker jag är ett bra motto.

Robin älskar sitt jobb, och det syns. Han nästan dansar, graciöst, runt kunden medan han klipper.

Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong.

– Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut. Och jag lärde känna kunderna, det blev lite som en familj. Det var en stor trygghet att sitta där med mamma och prata med kunderna. Redan där väcktes mitt intresse för att bli frisör.

Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. Han började färga håret tidigt, och hade annorlunda kläder. Ett tag gick han alltid med skjorta och slips i skolan. Lite längre fram, i 14-årsåldern, blev han mer rockkille och började sminka sig.

– Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Jag ville sticka ut. Jag var mobbad under uppväxten och min stil var delvis en reaktion på det, jag ville våga synas, vara självständig.

Ända från skolstarten hade Robin känt sig som om han inte riktigt passade in, säger han. Hans föräldrar skildes tidigt och där var en del problem.

– På något sätt ville jag nog också ge uttryck för känslan av utanförskap genom en egen stil. För vissa kan det vara tvärtom, men så blev det för mig. Jag struntade i vad folk tyckte, ville gå min egen väg.

Robins tysta trots mot mobbarna blev inte uppskattat.

– Jag kunde nästan aldrig gå till skolmatsalen och äta. Jag åkte på en hel del stryk. Glåpord var vardagsmat. Jag fick höra att jag var ful, äcklig, bög – jag umgicks mycket mer med tjejer än med killar.

Robin kände sig kränkt och nedvärderad, berättar han. Ändå höll han ut, och framhärdade i sin rätt att se ut som han ville. Hur orkade han?

– Att ge upp var aldrig något alternativ. Man måste kämpa. Annars hade de vunnit, det var ju det de ville. Men jag hade alltid stöd från mamma. Och så hade jag hela tiden en barndomsvän som ställde upp på mig. Vi är fortfarande bästa vänner och kommer alltid att finnas för varandra.

– Det var det som gjorde att jag klarade ungdomsåren i Säffle. Nu, i efterhand, känner jag att jag har vunnit.

Robin lämnade Säffle så fort han kunde. Han gick i privatskola i Göteborg och kom sedan till Stockholm som frisörlärling.

För Robin gäller det att snabbt förstå vilken stil kunden vill ha, och passar i.

– Jag slänger alltid direkt ett öga på den som kommer in, vad har personen på sig, vad uttrycker hon eller han? Man ser väldigt mycket, på bara några sekunder måste jag skaffa mig en uppfattning om vad det är för människa.

Robin brukar också småprata lite för att få veta mer – utan att vara för frågvis eller intim, berättar han.

– Sedan kollar man håret, först och främst, men också ansiktsform och huvudform. Fast det är ju alltid kunden som bestämmer, jag kan bara ge råd.

För en del personer är det plågsamt att vara hos frisören. Det kan vara obehagligt att känna sig betraktad och tvingas se sig själv i spegeln hela tiden.

– Man märker ganska snabbt om de känner sig obekväma. Då försöker jag få dem att känna sig avslappnade och omhändertagna, det ska inte vara jobbigt att gå till frisören.

Robin har kvar sin rockerstil med långt svart hår, mycket smink, piercingar och tatueringar.

– Det händer att folk tittar lite och det är bara kul. Det är sådan skillnad i en storstad, det märkte jag direkt när jag flyttade till Göteborg i tonåren. Att folk har olika stilar är mycket mer accepterat. Att man väljer att sticka ut med sitt utseende är inte detsamma som att man vill bli mobbad och hånad.

Sminkar du dig för att du vill vara vacker, eller är det mer en del i din stil?

– Det är svårt att säga. Jag har gjort det i så många år, så det har blivit en del av min personlighet. Jag får fler kommentarer de få gånger jag inte är sminkad, säger Robin.

– Det hör väl till min generation också, att man kan uttrycka sig med smink fast man är kille. Det är jättevanligt i dag, även om de flesta kanske mer använder underlagskräm och så, inte sminkar ögonen som jag.

Att sminka sig eller att låta bli är helt okej för både killar och tjejer, tycker Robin.

– Men lite smink kan påverka utseendet mycket, man kan lyfta fram fina kindben eller framhäva ögonen. Det kan räcka med lite rouge.

I dag finns en hel del bloggar där unga tjejer som plastikopererat sig, och förstorat bröst och läppar, visar upp sig. Det förmedlar fel ideal till tonårsflickor, tycker Robin.

– Det har blivit så överdrivet. Men jag tycker inte att det är fel om till exempel en tjej som är platt opererar sig för att känna sig mer kvinnlig. Det kan vara jätteviktigt för henne.

Det finns en paradox i vårt förhållande till utseendet i dag, anser Robin. Å ena sidan finns en hård press på att alla ska vara perfekta, en bild som förs fram i medier, framför allt i reklamen. Å andra sidan finns en ökad acceptans för att människor ser olika ut – det syns inte i reklamen, men ”ute på gatan”.

– Tjejer är nog mer utsatta för pressen. Jag kan tänka mig att många mår dåligt av att hela tiden se alla dessa vackra unga kroppar, hela tiden bli påminda om att ”så där ska du se ut”. Jag vet många tjejer som retuscherar sina egna bilder på nätet, precis som de gör i reklamen.

Men även pressen på killar har ökat, menar Robin. I reklamen syns ständigt muskulösa, kortklippta killar med tvättbrädesmagar.

– Det är ju för att det säljer. Ingen skulle köpa ett par kalsonger som jag hade på mig på en bild.

Själv har Robin haft perioder när han har känt sig ful, när han har tänkt att ingen skulle kunna gilla hans utseende.

– Jag har alltid velat bli lite större, alltid känt mig för smal. Men någonstans under vägen har jag känt att det här är ju jag, och jag duger som jag är. Alla har både bra och dåliga sidor. Jag tror att det framför allt är dåligt självförtroende som gör att man inte känner sig vacker. Mår man bra så lär man sig att trivas med sitt utseende.

Maria Nordgren
Dagens Nyheter 19.1.2011

Länk till artikeln på dn.se

Frågor


1.

Vilket motto lyfter Robin fram? Skriv av mottot.

Svar

Förklaring


2.

Vilka tankar uttrycker Robin om varför han ville ha en egen stil i tonåren? Ge tre olika exempel.

Svar

Förklaring


3.

Vilka två olika sätt att förhålla sig till utseende finns i samhället enligt Robin?

Svar

Förklaring


4.

Robin säger att: ”Ingen skulle köpa ett par kalsonger som jag hade på mig på en bild.” Varför drar han den slutsatsen?

Kryssa för rätt alternativ. Fler kryss än ett gör svaret ogiltigt.

Robin skäms för att han är smal.
Robin ser inte ut som idealet.
Robin är mobbad för sin stil.
Robin har dåligt självförtroende.

Svar

Förklaring


5.

Vilken genre är ”Jag ville sticka ut, våga synas”?

Kryssa för rätt alternativ. Fler kryss än ett gör svaret ogiltigt.
  • Insändare
  • Krönika
  • Blogginlägg
  • Reportage
Skriv två kännetecken för genren.

Svar

Förklaring

Andra delprov och exempel